Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Το καράβι των Μακάρων και των Καλλικαντζάρων, στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμείδη - La barca dei Makars e la folletti, nell'antichità e il cristianesimo, di Omero Hermeidis

Το καράβι των Μακάρων και των Καλλικαντζάρων, στην αρχαιότητα και το χριστιανισμό, του Όμηρου Ερμείδη

[419]
Ελληνική μυθολογία, προκατακλυσμιαία ιστορία
Το καραβάκι των Μακάρων
  Και εδώ έχουμε αναφορές εις την αρχαιότητα και την ελληνική μυθολογία. Οι ψυχές των αρχαίων ηρώων μένουν μακριά, εις την θάλασσα, εις τα νησιά των Μακάρων, όπως επίσης και ότι οι ψυχές των νεκρών για να φτάσουν εις το βασίλειο του Άδου έπρεπε να διαβούν νερό, τον ποταμό Αχέροντα με την βάρκα του Χάροντος.
Χριστιανική ιστορία
Το καραβάκι των σκαλικαντζουριών 
  Η παράδοση θέλει τους σκαλικαντζάρους (καλλικάντζαρους) να περνούν, για να έρθουν εις τον κόσμο των ζωντανών, εκτός από την φωτιά και το νερό !
  Σύμφωνα με μια παράδοση από την Σκιάθο την οποίαν αναφέρει ο λαογράφος Νικόλαος Γ. Πολίτης εις το βιβλίο του «Παραδόσεις»:
  «Από τήν πρώτη ημέρα τού σαραντάημερου ετοιμάζουν τά σκαλικαντζούρια τό καράβι τους γιά νά ’ρθουν στό νησί.
  Τήν πρώτη ημέρα κόβουν τά ξύλα στό δάσος καί τά ετοιμάζουν, καί ακούονται οι κούφιοι χτύποι πού καρφώνουν τά μαδέρια.
  Όταν κοντεύουν τά Χριστούγεννα, τό πισσώνουν, τό καλαφατίζουν καί τήν τελευταία ημέρα τό ρίχνουν στό γιαλό. Έρχονται τη νύχτα τού Χριστού, καί από τότε...».
   Άλλη δοξασία αναφέρει ότι οι καλικάντζαροι έρχονται επάνω στην γη, την παραμονή των Χριστουγέννων. Στη Σκιάθο λέγουν με πλοιάριο, στην Οινόη με χρυσή βάρκα, στην Ικαρία επάνω σε φλοιούς των καρυδιών από «το κάτω κόσμο» τον Άδη.
  Συνήθη μέρη που μένουν μετά τον ερχομό τους είναι οι μύλοι, τα γεφύρια, τα ποτάμια και τα τρίστρατα ή τα μεγάλα μονοπάτια, όπου παραμονεύουν μόνο κατά τη νύκτα και φεύγουν με το τρίτο λάλημα του πετεινού.
 Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο Αετός ο γνήσιος μέσα από την μυθολογία και την Λαογραφία, του Όμηρου Ερμίδη-l'aquila il genuino attraverso la mitologia e il folclore, di Omero Hermides

Πηγή φωτογραφίας : http://erevnw.blogspot.gr/2014/10/blog-post_15.html Τα κυριότερα είδη των αετών εις την πατρίδα μας είνα...